2 października 2013

Lekki krem z brokułów

Na początek zaprezentuję Wam jedno z moich ulubionych dań. Krem z brokułów i migdałów z ptysiami. Jest to pyszne i niezwykle lekkie danie. Robi się je błyskawicznie i całkiem tanio. Idealne dla osób, które późno wracają z pracy i nie mają za dużo czasu na gotowanie. 
Składniki:

  • 500g brokułów
  • 1 cebula
  • 2 kostki rosołowe (ja dodaje 1,5 kostki)
  • 60g płatków migdałów
  • oliwa z oliwek
  • Rama Cremefine
  • pieprz
  • grzanki lub ptysie


Sposób przyrządzenia:
Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wrzątku.

Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. W tym czasie umyte łodygi brokułów kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, po czym dodać 30 g płatków migdałowych. Podsmażamy do momentu, aż migdały się zarumienią (około 3 minut), cały czas mieszając.



Podsmażoną cebulę z migdałami i łodygami brokuła wrzucamy do ugotowanego rosołu. Gotujemy niecałe 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone różyczki brokułów i gotować przez kolejne 10 minut. 

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Po lekkim ostygnięciu zmiksować zupę. Dodać śmietanę.

Po wlaniu kremu na talerz udekorować pozostałą częścią migdałów oraz grzankami lub ptysiami.



Smacznego :)