23 października 2013

Kurki w śmietanie

Za oknem prawdziwie wiosenna pogoda, jedynie kolor drzew przypominają, że to jesień. Ale dobrze, skoro w maju mieliśmy zimę, to w listopadzie niech będzie wiosna. Poza tym dzięki tej pięknej pogodzie dłużej możemy się cieszyć... świeżymi grzybami. Grzechem byłoby z tego nie skorzystać.


Od dawna miałam ochotę na obiad ze świeżych kurek. Najlepszym pomysłem okazał się ten najprostszy, czyli... kurki w sosie śmietanowym. Niestety samych grzybków było niewiele, dlatego postanowiłam dodać do nich kilka pieczarek.






Składniki:

  • 400 g kurek
  • 5-6 średnich pieczarek
  • średnia cebula
  • pół opakowania gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • koperek




Sposób przyrządzania:
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, żeby było łatwiej możemy je wcześniej namoczyć w wodzie. Pieczarki kroimy na ćwiartki, natomiast większe kurki możemy przekroić na pół, a małe zostawiamy w całości. 


Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, po czym przeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodajemy grzyby. 


Smażymy wszystko przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut.


Na sam koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem. 


Gotowy sos jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronów, jak i do ziemniaków. 




Smacznego