20 grudnia 2013

Pierniczki na święta

Zbierałam się do tego długo, ale w końcu podjęłam wyzwanie i postanowiłam upiec pierniczki. Nie ma nic lepszego niż zapach pierniczków w święta. A do dekoracji można użyć, czego tylko dusza zapragnie; czekoladowej polewy, lukru, kolorowych pisaków, posypek.
 

Składniki:

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia 500g mąk
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao 

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny



Sposób przygotowania:
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Można je również przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)

Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej margaryną blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C. Wyszło ponad 100 pierniczków.


Następnego dnia polukrowałam ciasteczka i posypałam kolorowymi perełkami. Teraz nie pozostaje nic innego, jak czekać na święta, aby je skosztować.

Dobrze przechowywane pierniczki mogą leżeć nawet przez miesiąc.

Smacznego