4 grudnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Dawno mnie tu nie było. Sporo się w tym czasie działo i zwyczajnie zabrakło czasu na prowadzenie bloga. Na szczęście już jestem i postaram się nadrobić zaległości :)

Na pierwszy post, po tak długiej przerwie, przedstawiam Wam... zupę z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Idealne danie na grudniową pogodę. Zdrowy, sycący i smaczny obiad. A co najważniejszy rozgrzewający :)
Swoją drogą jest to ciekawa alternatywa dla zwykłej pomidorówki, dlatego też za bazę może posłużyć nam niedzielny rosół.



Składniki:

  • szklanka soczewicy
  • marchewka, seler, pietruszka
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu winnego
  • kostka rosołowa


Sposób przyrządzenia:
Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.

Zagotować wodę, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i obrane warzywa. Dorzucić kostkę rosołową i gotować 10 minut.

Dołożyć soczewicę, gotować 10-15 minut.

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Po tym czasie dokładamy pomidory z puszki i dusimy 10 minut.

Do soczewicy dodajemy pomidory z cebulą i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, oregano, cukrem i octem.


Smacznego