3 listopada 2014

Zupa z ciecierzycy z pomidorami

Moja następna odsłona ciecierzycy. Tym razem jako alternatywa zwykłej pomidorówki. Do tej zupy idealnie nada się niedzielny rosół :)





Składniki:
  • szklanka ciecierzycy (lub gotowej w puszce)*
  • puszka pomidorów
  • czerwona cebula
  • ok.1l bulionu/rosołu
  • ocet balsamiczny/ ocet winny czerwony
  • bazylia, majeranek, oregano
  • szczypta cukru
  • olej ryżowy/oliwa z oliwek
  
*Jeśli używamy suchej ciecierzycy przed użyciem, należy ją moczyć przez ponad 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez godzinę. Nie dodajemy w trakcie żadnych przypraw ani soli.




Sposób przyrządzania:
1. Gotujemy prawdziwy bulion, bez użycia kostek rosołowych.

2. Cebulę w miarę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie bądź oleju ryżowym. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pomidory. Doprawiamy bazylią, oregano oraz odrobiną soli. Dokładnie mieszamy i podsmażamy z 15 minut.

3. Po tym czasie cebulę, pomidory oraz cieciorkę dodajemy do rosołu. Gotujemy z 20 minut.

4. Doprawiamy majerankiem oraz octem winnym lub balsamicznym. Czasami dodaje do smaku odrobinę ketchupu.





Smacznego:)