19 kwietnia 2014

Babka na kolorowo

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie mogę sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez pysznej i puszystej babki. Tradycja ta gości na naszych stołach od ładnych kilku wieków. Kiedyś wierzono, że gdy podczas przygotowywania a później pieczenia babki, pojawi się mężczyzna to na pewno wyjdzie zakalec. Jak dobrze, że czasy się zmieniły :)

Ja w tym roku postanowiłam po raz pierwszy upiec takową babkę wielkanocną. Korzystając z tego, że to wyjątkowo kolorowe święta, moja babka również jest kolorowa.




Składniki:
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru (ja dodałam trochę mniej)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju (idealnie sprawdza się olej ryżowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel wiśniowy
  • kisiel cytrynowy
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki kakao


Sposób przyrządzenia:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. W trakcie wbijamy po jednym jajku (cały czas ucierając). Dodajemy olej, oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę dzielimy na 3 równe części. 
Do jednej dodajemy kisiel wiśniowy oraz żurawinę. Do drugiej kisiel cytrynowy i rodzynki, a do trzeciej kakao.

Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie przekładamy do niej masę wiśniową, kakaową i cytrynową.

Pieczemy ok. 60minut w temperaturze 190stopni. 


Gdy babka ostygnie możemy polewać ją lukrem i posypać żurawiną.






Smacznego:)

Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki