24 kwietnia 2014

Jaglany krupnik

Święta, święta i po świętach. Po ciężkich daniach świątecznych czas na jakiś lekki i zdrowy obiad. Moją propozycją jest pyszny krupnik ugotowany na kaszy jaglanej
Warto wspomnieć, że kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest bogatym źródłem białka, witaminy B i lecytyny. Świetnie też oczyszcza organizm i reguluje poziom cholesterolu. Jest też idealna w diecie bezglutenowej.



Składniki:
  • włoszczyzna
  • 2-3ziemniaki
  • niecałe pół szklanki kaszy jaglanej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz



 
Sposób przyrządzania:
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Włoszczyznę wraz z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 15minut. Lekko solimy.

Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i gotujemy przez 30minut. 

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy sparzyć wrzątkiem. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu spłukujemy gorycz kaszy. Ja osobiście dodatkowo płuczę jeszcze pod zimną wodą.

Po tych 30minutach dodajemy kostkę rosołową oraz kaszę jaglaną. Gotujemy przez 20minut do momentu gdy wszystko będzie miękkie.


Smacznego:)


Wiosenne zupyZdrowy tryb życia