16 kwietnia 2014

Tradycyjna kalafiorowa

Wielkim krokiem zbliżają się święta. Już za moment usiądziemy do stołów pełnych żurków, pasztetów, babek i mazurków. Jak wiadomo jest to dosyć ciężkie menu i dlatego, żeby móc się cieszyć tymi rarytasami, możemy wcześniej trochę zadbać o własny żołądek
Na szczęście w sklepach zaczynają pojawiać się piękne i kolorowe nowalijki. Sam ich widok zachęca do sięgnięcia po nie. I tak o to postanowiłam przygotować dzisiaj zupę kalafiorową.  



Składniki:
  • kalafior
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • ziemniaki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany



Sposób przyrządzania:

Seler, pietruszkę obrać, marchew obrać i pokroić w plasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy. 

Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. 

Kalafior dzielimy na różyczki i dobrze płuczemy pod wodą. Dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości.

Gdy zupa będzie gotowa dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.



Smacznego:)
Wiosenne zupy