30 kwietnia 2014

Krem z kalafiora z nutką kokosa

Od jakiegoś czasu stałam się wielbicielką zup w formie kremów. Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z kalafiorem. Tym razem zainspirowało mnie chodzenie między półkami sklepowymi. I tak oto powstał krem z kalafiora z nutką kokosa.



Składniki:
  • kalafior
  • duża marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka curry
  • 1litr bulionu (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej ryżowy do podsmażenia

  • grzanki lub groszek ptysiowy


Sposób przyrządzania:
W rondlu podsmażamy cebulę na oliwie, tak żeby była delikatnie zeszklona.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotowej cebuli. Podobnie postępujemy z ziemniakami, które dodajemy do reszty po 10minutach.

Zalewamy warzywa 1litrem bulionu.  Dodajemy curry i gotujemy około 20minut. Od czasu do czasu mieszamy. Opłukany kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do reszty i gotujemy do miękkości kalafiora.

Do zupy dodajemy mleczko kokosowe. Dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwile możemy jeszcze pogotować do wymieszania się składników.

Ugotowaną zupę miksujemy na aksamitny krem.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Smacznego:)