29 kwietnia 2014

Zapiekanka z dzieciństwa

Zanim na ulicach pojawiły się kebaby i inne shoarmy, w mało zachęcających budkach można było kupić pyszne zapiekanki. Nie były one zbyt skomplikowane ani szczególnie wymyślne, a i tak przyciągały tłumy. I właśnie na taką zapiekankę poczułam chęć i postanowiłam ją odtworzyć. Idealne na mniej zdrowe śniadanie :)
Smak z podstawówki, gdzie za 3 zł można było kupić długaśną zapiekankę, a i na picie jeszcze wystarczyło.


Składniki:
  • bagietka, albo inna podłużna bułka
  • pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • żółty ser
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


Sposób przyrządzania:
Bagietka przekrawamy wzdłuż. Smarujemy cienko koncentratem pomidorowym.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Kładziemy na bagietkę. Dodajemy szczyptę oregano, bazylii, soli i pieprzu
Bułki przekładamy na wyłożoną papierem blachę i posypujemy startym serem. Bagietki delikatnie kropimy oliwą z oliwek.

Pieczemy około 10 minut w temp. 170-180stopni.

Smacznego
Smaki dzieciństwa