22 maja 2014

Botwinkowa

Jako ludzie pracujący nie mamy za dużo czasu na gotowanie. Mimo to warto starać się jeść całkiem zdrowo i pożywnie. Warto też zastosować metodę przygotowania częściowo obiadu dzień wcześniej. I tak właśnie powstała dzisiejsza zupa ze świeżej, młodej botwinki


Składniki:
  • porcja mięsa (ugotowanego dzień wcześniej)
  • 3ziemniaki
  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • botwinka
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • łyżeczka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • śmietana Rama
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso.Trochę solimy, dodajemy ziele angielskie i gotujemy około 30minut.

Botwinkę należy dobrze opłukać, buraczki i ładniejsze liście pokroić. Buraczki wrzucamy do garnka z warzywami i gotujemy 10minut. 

Po tym czasie dodajemy kostkę rosołową i liście botwinki. Gotujemy do czasu aż wszystko będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Do szklanki wlewamy 1/4 przegotowanej letniej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru, soku z cytryny i śmietanę. Dobrze mieszamy.

Gdy zupa będzie gotowa, wyłączamy ją i wlewamy zrobioną śmietanę. Mieszamy.

Smacznego:)