17 maja 2014

Rabarbar pod pianką i kruszonką

Od jakiegoś czasu chodził za mną rabarbar. Muszę się przyznać, że do tej pory rabarbar znałam jedynie jako nadzienie bułek. Dlatego nawet ciężko było mi wyczuć go smakowo. Jednak postanowiłam to zmienić i zrobić moje debiutanckie ciasto z rabarbarem pod pianką i kruszonką. 
Nieskromnie muszę przyznać, że wyszło przepyszne i na pewno jeszcze nieraz zagości w moim piekarniku.




Składniki:

ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

owoce:
  • 1kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka cukru

piana:
  • 3białka
  • 3łyżki cukru

Sposób przyrządzania:
Mąkę wysiekać z  masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Dobrze wymieszać i sprawnie zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasto włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część do lodówki na 40minut.

Piekarnik nagrzać do 180stopni. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Pokrojony rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż rabarbar puści sok i zmięknie (niecałe 10minut).






Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.

Ciastem z lodówki wykładamy spód formy. Na to wykładamy masę rabarbarową (dobrze jest wcześniej trochę odsączyć owoce), przykryć pianą, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.




Piec 35 minut, aż ciasto będzie rumiane.




Smacznego


Rabarbalove Rabarbalove