19 maja 2014

Spaghetti z czewonym pesto

Dzisiaj zaprezentuję Wam idealny obiad dla osób zabieganych, którzy nie mają za dużo czasu w kuchni. Spaghetti ze szpinakiem i czerwonym pesto. Użyłam do tego gotowego pesto, chociaż równie pyszne będzie ze świeżo zrobionym sosem. Niestety bazylia w moim pobliskim sklepie nie miała za dużo wspólnego ze świeżością.






Składniki:

  • makaronu spaghetti
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4-5 łyżeczek czerwonego pesto*
  • parmezan

*do zrobienia świeżego pesto:
  • pęczek bazylii
  • suszone pomidory
  • garść orzeszków piniowych (mogą być też nerkowce)
  • oliwa
  • pieprz
Wszystkie składniki łączymy i blendujemy. Taki sos możemy przełożyć do słoika i trzymać w lodówce przez tydzień.




Sposób  przygotowania:
Rozmrożony szpinak gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Jeśli szpinak nie jest do końca rozmrożony to czas liczymy od zredukowania nadmiaru wody. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy połowę parmezanu. Dobrze mieszamy.

W międzyczasie w dużym garnku w lekko posolonym wrzątku gotujemy makaron, według zaleceń producenta.

Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i ponownie przekładamy do dużego garnka. Do makaronu dodajemy gotowy szpinak z pesto. Dokładnie wszystko mieszamy. 

Gotowe spaghetti przekładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu.

Smacznego :)






Czas na szpinak 4!