13 maja 2014

Żołądki w parze z pieczarką

Podroby mają dość spore grono przeciwników, których odrzuca sama myśl, że to podroby. Szczerze się przyznam, że kiedyś byłam ogromnie zdziwiona tym faktem. U mnie w rodzinie od zawsze obecne są wątróbki, żołądki, serca. Mało tego, dla nas to była wielka uczta kiedy babcia usmażyła nam pyszną wątróbkę z jabłkiem.

I właśnie szukając inspiracji na dzisiejszy obiad, nagle poczułam chęć na smaki mojego dzieciństwa. Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami. Podany z kaszą i surówką z kiszonej kapusty lub z ogórkiem kiszonym.... wprost wymarzony obiad.

 
Składniki: (dla 3 osób)


  • ok. 1/2kg żołądków drobiowych
  • 2 duże pieczarki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kromka chleba do zagęszczenia


Sposób przyrządzenia:


Żołądki płuczemy i kroimy w większą kostkę. Jeszcze raz porządnie płuczemy, do momentu, w którym woda będzie czysta. Wrzucamy do rondla, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryła. 



Gotujemy tak około 30minut. Wymieniamy wodę. I gotujemy następne 30 minut. W trakcie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz kostkę rosołową.

Pieczarki dobrze płuczemy i kroimy w większą kostkę. Do żołądków dodajemy łyżeczkę koncentratu i pieczarki. Gotujemy do miękkości. 

Do zagęszczenia powstałego sosu używam starej, dobrej metody moich babć, czyli kromki chleba. Wrzucam do garnka małe kawałki i gotuję jeszcze przez 10-15 minut.

  Smacznego!

 http://www.comfortfood.pl/

Mama to potrafi!