4 czerwca 2014

Placuszki z cukinii i marchewki

Kolejny sposób na dosyć szybki obiad. Co prawda trzeba się trochę pobrudzić, ale efekt jest niesamowity. Alternatywa dla miłośników tradycyjnych placków ziemniaczanych:)

Składniki:
  • 2 średnie cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na tarce o dużych oczkach zatrzeć cebulę i marchewkę.

Cukinie myjemy i obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do startych warzyw wraz z mąką, jajkiem oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy masę formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.


Aby konsystencja była gęstsza, możemy dodać do masy startego ziemniaka.

Placuszki idealnie smakują w duecie z sosem jogurtowo-koperkowym.

Smacznego