26 lipca 2014

Bułeczki drożdżowe z parówką i serem

Od jakiegoś czasu chodziły za mną bułki drożdżowe na ostro. Ich smak poznałam na uczelni, gdzie królują bułki z parówką, z pieczarkami i innymi wariacjami. 
Problem z takimi bułkami, kupowanymi w sklepikach jest taki, że nie mamy gwarancji co do ich świeżości. 

Dlatego postanowiłam zrobić własne bułeczki z parówką. Robi się je całkiem szybko. Są idealne do szkoły, pracy lub przyjęcie.




Składniki: (24 bułeczki)

ciasto:
  • 400g mąki
  • 200ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego)
  • 1 jajko
farsz:
  • 8 parówek dobrej jakości
  • około 200g sera żółtego
  • ketczup
  • ostrzejsza musztarda

Sposób przyrządzania:
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać soli.
Letnią wodę rozmieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami mąki i łyżeczką cukru. Powstały rozczyn odstawiamy na 25 minut.

Po tym czasie wlewamy rozczyn do mąki. Dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.

Odstawiamy na godzinę albo dłużej.

2. Piekarnik nagrzewamy do 190stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Parówkę kroimy na 3 równe części, tak aby powstały 24 kawałki. Natomiast ser kroimy tak, aby móc zawinąć parówki. 

Do szklanki wlewamy około 1/3 ketczupu, dodajemy pełną łyżeczkę musztardy (gdy chcemy ostrzejszą wersje możemy dodać więcej) i dokładnie mieszamy.

3. Wyrośnięta ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Formujemy wałek i dzielimy do na 24 części. Każdą część formujemy na placuszek. 
Nakładamy pół łyżeczki powstałego sosu, parówkę zawijamy w ser, a następnie układamy na cieście i zawijamy w rulonik. 
Pamiętajmy, aby dobrze zlepić boki. Bułeczki kładziemy złączenie do dołu.

Pieczemy 15-20 minut.


Smacznego :)