24 lipca 2014

Gulasz z pieczarkami

Dawno mnie tutaj nie było, niestety obrona i praca zajęły ostatnio większość mojego czasu. Na szczęście już po obronie i znowu można powrócić do częstszego gotowania :)

Dzisiaj zaprezentuję Wam pyszny i prosty przepis na gulasz wieprzowy. Z racji tego, że mięso musi się trochę pogotować, możemy przygotować je dzień wcześniej. Przygotowane podobnie jak żołądki, więc jest to świetna alternatywa dla nie tych, którzy podroby omijają szerokim łukiem :)
Idealne do wszelkich kasz, ulubionej surówki lub ogórka kiszonego :)


Składniki:
  • około 600g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 4-5 średnich pieczarek
  • cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • sól, pieprz
  • kromka chleba (do zagęszczenia sosu) 


Sposób przyrządzenia:

1. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby mięso zostało przykryte. Dusimy około 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
W międzyczasie kroimy cebulę w średnią kostkę, oraz umyte pieczarki w większą kostkę.

2. Wodę z mięsa wymieniamy na czystą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Po 30 minutach dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy do miękkości mięsa (u mnie najczęściej trwa to jakieś 2 godziny). 

3. Pod koniec gotowania możemy dodać kromkę chleba, w celu zagęszczenia sosu. Stary, dobry sposób wszystkich babć :)