14 września 2014

Leczo w słoiczkach

Smaki lata zamknięte w słoikach. Chociaż półki sklepowe uginają się pod ciężarem przeróżnych przetworów, to jak dla mnie, nie ma nic smaczniejszego i zdrowszego niż nasze własne. W mojej rodzinie mistrzynią w "smakach ze słoików" jest babcia, jednak w tym roku i ja postanowiłam zrobić małe zapasy.

Na pierwszy ogień poszło leczo. Włożyłam jedynie same warzywa z odrobiną soli i słodkiej papryki. Dzięki temu można je wykorzystać na różne sposoby, w tym również do zup.





Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1,5 kg pomidorów
  • pół szklanki oleju
  • łyżka soli
  • łyżka słodkiej papryki (lub pół na pół z ostrą)

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do największego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do pomidorów. Dodajemy olej, łyżkę soli oraz słodką paprykę. Mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.

Cukinie myjemy, wedle upodobań możemy ją obrać i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do warzyw i chwilę podduszamy. 



Przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy słoiki ok. 20 minut).

U mnie wyszło 7 litrowych słoików + jeden mniejszy praktycznie z samym sokiem, który wykorzystałam do urozmaicenia pomidorówki :)
Pora na pomidora! Paprykujemy 5