28 września 2014

Muffinki jagodowo-czekoladowe

Jak wykorzystać resztki owoców i czekolady? Można użyć ich do przygotowania pysznego deseru. Ja w lodówce znalazłam czekoladowego mikołaja i trochę zamrożonych jagód, które wykorzystałam przy pieczeniu muffinek. Szybki sposób na osłodzenie sobie pierwszych dni jesieni :)




Składniki:

podstawa do ciasta:
  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1jajko
  • 1/4 szklanki oleju

dodatki:
  • świeże lub mrożone jagody (pamiętajmy aby z mrożonych odsączyć nadmiar soku)
  • posiekana czekolada (u mnie czekoladowy mikołaj :))



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy foremki do babeczek.
  
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do wysokiej miski. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mleko, jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek. Na wierzchu posypujemy czekoladą.

Pieczemy w temperaturze 160stopni przez 30-40 minut.





Smacznego :) Ciacho na widelcuCiasta bez miksera