17 października 2014

Moje guacamole

Jak wiadomo awokado przynosi nam wiele korzyści. Reguluje poziom krwi, obniża cholesterol, dobrze wpływa na nasze oczy, a także przeciwdziała nowotworom. Warto jednak pamiętać, że jest to najkaloryczniejsze warzywo, więc osoby na dietach nie powinny go za często spożywać.

Moja wersja guacamole jest skierowana do tych, którzy nie lubią, bądź nie tolerują czosnku oraz surowej cebuli. 



Składniki:
  • awokado
  • pomidor
  • oliwa
  • sok z limonki/cytryny
  • sól, pieprze
  • odrobina ostrej papryki


Sposób przyrządzania:
Awokado przekrawamy na pół. Małą łyżeczką wydrążamy środek i wrzucamy do miseczki.

Pomidor sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do awokado i mieszamy.


Dodajemy oliwy z oliwek, sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Te składniki dodaje na tzw. oko :) 

Wszystkie składniki mieszamy, aż do utworzenia pasty. Gotowe. Czas na awokado