11 listopada 2014

Krem z dyni

Hitem tego sezonu jest duża i pomarańczowa dynia. Ja też uległam i kupiłam piękny okaz. Muszę przyznać, że to mój pierwszy raz z tym warzywem. Wcześniej parę razy próbowałam dyni ale tylko marynowaną w occie. Smak jest bardzo delikatny, lekko słodkawy. Prawdziwą magię uwalnia przy dobrym doprawieniu i dodatkach.

Moja walka z pokrojeniem trochę trwała, dlatego warto przygotować sobie dobry i ostry nóż :)




Składniki:
  • dynia
  • 200ml mleka
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • pestki dyni
  • sól, pieprz biały



Sposób przygotowania:

Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Kostka nie powinna być za duża. Ja dodałam również pokrojone w kostkę warzywa z bulionu.



Zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy do miękkości dyni (około 15 minut). Dodajemy czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut.
Miksujemy, dodajemy śmietanę i podgrzewamy ale nie gotujemy. Doprawiamy pieprzem i świeżo startą gałką. 
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.


Smacznego


Zupa na jesień Smaczna Jesień