17 grudnia 2014

Duet śmietankowo-czekoladowy z mascarpone

Dziś pora na odrobinę słodyczy. Najbardziej lubię takie bez konieczności pieczenia. Ten deser znalazłam ostatnio na jakiejś stronie internetowej, wyglądał niesamowicie. Jednak swoją wersję nieco zmodyfikowałam. Idealne w przerwie między porządkami i przygotowaniami świątecznymi. 



Składniki:

Masa śmietankowa:
  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietany kremówki
  • 40g cukru

Masa czekoladowa:
  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietany kremówki
  • 150g mlecznej czekolady (idealna będzie też deserowa lub gorzka)*
  • 3 łyżki mleka
*gdy używamy czekolady gorzkiej do masy dodajemy 40g cukru

  • 4-5 opakowań herbatników (tak aby wystarczyło na wyłożenie formy oraz między masami)

Dokładnie wyłożyć formę herbatnikami (również boki). Najlepszą formą będzie keksówka.

Połączyć pierwszy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier i ubić na puszystą masę. Wyłożyć na herbatniki, masę przykryć kolejną warstwą herbatników.


Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, poczekać aż trochę ostygnie. Połączyć z drugim serkiem i śmietanką. Ubić na puszystą masę. Wyłożyć na drugą warstwę herbatników. 
Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto wykładamy na talerz.



(inspirowane przepisem Mus czekoladowo-śmietankowy)

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów