15 grudnia 2014

Pomidorowa z ryżem

Jedna z ulubionych, większości kojarzy się z dzieciństwem. Chociaż muszę się przyznać, że kiedyś za nią nie przepadałam. Na szczęście teraz się to odmieniło. Niby banalna i mało oryginalna, ale jej sekret tkwi właśnie w prostocie. Najlepsza z najlepszych... Pomidorowa z ryżem.



Składniki:

Rosół:
  • pietruszka, 
  • seler, 
  • duża marchew, 
  • kawałek pora
  • udziec z indyka, 
  • kilka liści kapusty pekińskiej, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • sól, pieprz 
Wszystko razem gotujemy ponad 2 godziny na małym ogniu. Im dłużej tym lepszy bulion. Spokojnie możemy go przygotować dzień wcześniej, lub nadmiar zamrozić (oczywiście bez warzyw i mięsa).


  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżki ulubionego ketczupu
  • torebka ryżu

  • śmietana
Do rosołu dodajemy koncentrat i ketczup. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, od czasu do czasu mieszamy.

Doprawiamy śmietaną i gotowe.


Zupa na jesień