16 grudnia 2014

Ryba w cieście francuskim na zielonej chmurce

Uwielbiam promocje na ryby, wtedy można znaleźć naprawdę przeróżne gatunki ryb. Moją ostatnią zdobyczą jest polędwica z dorsza, czyli najlepsza i najdelikatniejsza część ryby. Taki okaz zasługuje na smaczne potraktowanie. 
Moją propozycją jest dorsz w cieście francuskim podany ze szpinakiem z fetą.


Składniki:
  • ok.400g filetu z dorsza (lub innej ulubionej ryby)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  •  sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • jajko do posmarowania

  • mrożony szpinak
  • ser feta
  • pieprz
  • ząbek czosnku (możemy pominąć)



Filet kroimy na potrzebną ilość równych kawałków. Z każdej strony posypujemy odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przyrządzoną rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30minut.

Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy w rondlu, na małym ogniu. Często mieszamy, aby się nie przypalił. Doprawiamy pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku, mieszamy. Dodajemy rozdrobnioną fetę i gotujemy do połączenia się składników.

Ciasto francuskie rozwijamy, możemy je lekko rozwałkować. Kroimy na równe części (tyle ile filetów). Na ciasto francuskie kładziemy kawałek ryby, które składamy w małą paczuszkę (dobrze sklejamy brzegi).
Gotowe paczuszki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody.

Pieczemy w temp.200-220stopni przez 20 minut (piekarnik najlepiej ustawić na ogrzewanie z góry i dołu).


Gotową rybę wykładamy na podgrzany szpinak z fetą.


Smacznego :)
Świąteczna rybka