31 grudnia 2014

Sałatka z brokułami i serem feta

Jak wiadomo na imprezach najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju przekąski i sałatki. Coś nie dużego co można szybko i łatwo zjeść. W taką noc jak dzisiejsza warto przyrządzić coś wyjątkowego ale też i nieskomplikowanego. Moją propozycją jest sałatka z brokułami i serem feta.



Składniki:
  • 500g brokuła
  • papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 jajka
  • ser feta

Sos:
  • majonez
  • jogurt gęsty naturalny
  • pieprz



Różyczki brokuła gotujemy około 5 minut, tak aby były al dente (łodygi warto zostawić są idealne do zupy/kremu z brokuła). Kroimy w mniejsze cząstki. Papryka przekrawamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.

Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, również kroimy w kostkę. 
Następnie obrane jajka również kroimy w kostkę. Możemy delikatnie wymieszać. Dodajemy kukurydzę oraz pokrojony ser feta. Mieszamy.


Sos:
2 łyżki majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy.

Przekąski Sylwestrowe