23 grudnia 2014

Śledź w jogurcie

Moją kolejną propozycją na wigilijnego śledzia, jest śledź w jogurcie. Tak zrobiona ryba jest idealna nie tylko na Wigilię, ale również na codzienny obiad/kolację.

Warto jadać śledzie, nie tylko na święta. Są one bogate w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. 

Nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo zdrowe.

Składniki:
  • 250dag śledzia (matias)
  • 2 jabłka
  • cebula
  • duży jogurt
  • łyżka śmietany
  • sól, biały pieprz
  • koperek, dużo koperku


Śledzie należy dobrze namoczyć w wodzie. Jabłka pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać w piórka (przed krojeniem możemy cebulę sparzyć). Dodać pokrojone śledzie, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać jogurt, śmietanę oraz posiekany koperek. Ponownie dokładnie wymieszać. Gotowe.






Śledzie Wigilijne 2014Wigilia 2014