23 grudnia 2014

Sałatka śledziowa z buraczkami

W Wigilie na stołach królują, przede wszystkim, wszelkiego rodzaju ryby.  Karpie, pstrągi, łososie, oraz śledzie. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów, po żydowsku, w galarecie, przeróżne sałatki, czy po prostu smażone.  Ryba bowiem symbolizuje chrześcijaństwo, chrzest oraz rodzące się życie.

Oto jedna z moich propozycji na wigilijnego śledzia. 
Sałatka śledziowa z buraczkami.

  • 250g śledzi
  • 2 buraki
  • czerwona cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 2 ziemniaki
  • 2 ugotowane jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Śledzie należy porządnie namoczyć w wodzie, gdy płaty są za duże możemy pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ziemniaki oraz buraki. Jabłko, jajka, ogórek, buraki oraz ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Skropić sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku. Dodać śledzie oraz majonez. Dobrze wymieszać.

 

Śledzie Wigilijne 2014Wigilia 2014