23 grudnia 2014

Świąteczny makowiec z bakaliami

Mak to jeden ze składników, który musi wystąpić na wigilijnym stole. Pod postacią kutii, makiełek, pierogów czy makowca. W dawnych czasach wierzono, że mak przynosi domowi dostatek na cały rok. Mak symbolizuje również obfitość, płodność, powodzenie, ciszę, zmartwychwstanie i zapomnienie.


Składniki: (na 2 keksówki)
  • puszka doprawionego maku (ok. 1kg)
  • 5dag migdałów, rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 białka z jajek
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka spirytusu

ciasto:
  • 25dag mąki
  • 4 jajka
  • 25dag masła
  • 25dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego

lukier:
  • 15dag cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • krople olejku migdałowego


Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej, dodać miód, spirytus i wymieszać. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy. 

Aby masa makowa, podczas pieczenia, nie przesiąknęła możemy dodać 2 łyżki bułki tartej.

Ciasto:
Masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta. Na ciasto wzdłuż brytfanki kładziemy masę makową. Na wierzch kładziemy pozostałą część ciasta.

Piec około godziny w temperaturze 180stopni.


Lukier:
Z podanych składników utrzeć gęsty, biały lukier. Polać nim wystudzone ciasto. Na wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.

Świąteczne słodkości!Wigilia 2014