13 stycznia 2015

Polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie

Dzisiaj postanowiłam wypróbować pierwszy przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Wybór padł na apetycznie wyglądające polędwiczki w miodowo-musztardowej marynacie. Jednak najbardziej ujął mnie pomysł na sałatkę orzechowo-jabłkową. Łatwo, szybko i smacznie.


Składniki:
  • 400g polędwiczek wieprzowych

Marynata:
  • 2 łyżki musztardy (ja użyłam dwóch musztard delikatesową i dijon)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • tymianek, rozmaryn

Orzechowo-jabłkowa sałatka:
  • mieszanka ulubionych sałat
  • garść orzechów (u mnie piniowe)
  • 2 jabłka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Zioła wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty.

Polędwiczki pokroić w ok.1cm grubości plastry i włożyć do marynaty. Mięso odstawić na minimum 15 minut.

W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją. W przypadku większych orzechów grubo je posiekać. 
Jabłka umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do miski, dodać orzechy i sałatę. Polać odrobiną oliwy i wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i smażyć plasterki mięsa ok. 2 minut z każdej strony.

Podawać z sałatką orzechowo-jabłkową.