5 stycznia 2015

Pomarańczowa owsianka

Nie ma nic lepszego niż pyszne i pożywne śniadanie, które da energii na kilka godzin. Mi najwięcej energii daje mleko na śniadanie, i to w różnej postaci. Zwykła szklanka mleka, kakao, czy z dodatkiem musli bądź innych płatków. 
Dzisiaj zrobiłam owsiankę, która chodziła za mną od kilku dni. Taka klasyczna owsianka z karmelizowaną pomarańczą... Genialne.



Składniki (na 1 osobę):
  • 3 łyżki płatków owsianych (można dodać również łyżkę otrębów)
  • woda
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli


  • pomarańcza
  • łyżka miodu
  • pół łyżki masła
  • szczypta cynamonu



Płatki zalewamy zimną wodą, tak aby była równa z linią płatków. Zostawiamy na noc. 
Rano płatki z wodą podgrzewamy, dodajemy szklankę mleka i dalej gotujemy na małym ogniu. Często mieszamy. Doprawiamy solą, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
 
Pomarańczę obieramy i pozbywamy się białej błony. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem. Wrzucamy pomarańczę, dodajemy cynamon i podsmażamy z każdej strony przez około 10 minut.

Na spód talerza wykładamy połowę pomarańczy, na to przelewamy owsiankę. Na górę kładziemy pozostałą część pomarańczy i dekorujemy odrobiną powstałego karmelu. 


Możemy też dodać kilka rodzynek lub żurawiny do dekoracji.


Styczniowe OwsiankiPomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę