3 stycznia 2015

Zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem

Witam w Nowym Roku 2015 :) 

Po ciężkich świątecznych rarytasach czas na zdecydowanie lżejsze dania. Idealne będą zupy, które dodatkowo rozgrzeją organizm podczas obecnej, nie najlepszej, pogody. 
Dzisiaj postanowiłam zrobić zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której nie jadłam od kilku lat. Przepis jest banalnie prosty i szybki, a pochodzi z samej Kolekcji Dobrej Kuchni. Jedynie odrobinę zmodyfikowałam. 


Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 1 1/4 bulionu
  • tymianek
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

  • olej 

  • grzanki (ja zrobiłam je ze skórek chleba tostowego)
  • starty żółty ser



Cebulę kroimy w miarę cienkie piórka. W garnku rozgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę.
Oczyszczoną marchew kroimy w pół talarki, lub słupki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli i dalej dusimy przez ok. 10 minut.


Zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Gdy zupa będzie gotowa wlewamy na talerze i posypujemy grzankami i startym serem.

(przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni)