21 lutego 2015

Bakłażanowa lazania

To danie uszczęśliwi każdego fana kuchni włoskiej. Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym to lżejsza wersja klasycznej lasagne. Bo w końcu kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim mnóstwo świeżych i kolorowych warzyw.


Składniki:
  • 300-400g mięsa mielonego
  • 2 średnie bakłażany (lub cukinie)
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • starty żółty ser
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano
  • olej rzepakowy

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie płuczemy pod wodą i odstawiamy do wysuszenia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory, obrane ze skóry, i paprykę kroimy w średnią kostkę. Smażymy kolejne 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub oliwą. Na dnie układamy pierwszą część bakłażana, następnie wykładamy połowę mięsa z warzywami. Układamy drugą warstwę bakłażana, na którego wykładamy pozostałą część mięsa. Na koniec układamy ostatnią warstwę bakłażana. Doprawiamy odrobiną ostrej papryki i oregano, posypujemy tartym serem.
Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez 45-50minut. Jeżeli mamy możliwość możemy ustawić piekarnik na termoobieg od dołu.