10 lutego 2015

Gulasz z marchewką i pieczarkami

Gulasz z marchewką, która nadaje słodkości, oraz z aromatycznymi pieczarkami. Taki obiad chodził ze mną już od dłuższego czasu.  Kolejny dowód, że nie potrzeba wiele, aby wyczarować pyszne i pożywne danie. Jedyne czego tutaj potrzeba to trochę więcej czasu.


Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni z odrobiną oliwy. Cebulę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa. Podsmażamy około 10-15 minut. 
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Umyte pieczarki kroimy w większą kostkę. Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po 5 minutach dodajemy warzywa, przyprawy i zalewamy bulionem. 
Gotujemy do miękkości mięsa.

Gulasz najlepiej smakuje z kaszami i ulubioną surówką.
Zimowy Obiad