19 lutego 2015

Kapuśniak z włoskiej kapusty na żołądkach

Smaki dzieciństwa, smaki, które każdy dobrze zna i lubi. Często do nich wracam w moich daniach. Taki jest też mój dzisiejszy obiad. Kapuśniak ze świeżej włoskiej kapusty, na żołądkach drobiowych. Prosto, smacznie i pożywnie. 


Składniki:
  • ok. 400g drobiowych żołądków (u mnie kacze)
  • pół główki włoskiej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • 2-3 mniejsze ziemniaki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Żołądki wrzucić do mniejszego garnka, zalać wodą i obgotować je przez 30minut. 
Kapustę przepłukać wodą, pokroić lub poszatkować. 
Warzywa obieramy, marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce.  
Żołądki myjemy pod wodą i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy warzywa, przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy około godziny. Przed końcem dodajemy łyżeczkę koncentratu. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Smacznego :)