11 lutego 2015

Krem dyniowy

Dzisiaj kolejna potrawa zainspirowana książką Anny Starmach "Pyszne 25", czyli zupa dyniowa z kurczakiem. Jednak w mojej wersji kurczaka zamieniłam na groszki ptysiowe. Nic tak nie poprawia nastroju w szary i ponury dzień jak słońce na talerzu :) Delikatny i kremowy smak dyni z mlekiem kokosowym w połączeniu z ostrzejszym smakiem imbiru.
Lekko, smacznie i zdrowo. No i do tego ten piękny kolor.



Składniki:
  • 450g mrożonej dyni (lub świeżej)
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 cebule (ja użyłam 4 szalotki)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • plasterek świeżego imbiru
  • odrobinę soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku. Po chwili dodajemy dynie i smażymy przez 2 minuty.
Po tym czasie zalewamy bulionem, doprawiamy papryką słodką i ostrą. Dodajemy drobno posiekany imbir. W miarę potrzeby możemy dodać odrobinę soli i pieprzu.
Po zagotowaniu się zupy, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy i miksujemy. 

Gotową zupę-krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
ZUPA KREMZimowy Obiad