28 lutego 2015

Runo leśne czyli... ciasto szpinakowe

Takiego ciasta pewnie jeszcze nie próbowaliście... ciasto ze szpinaku. Na początku sama podchodziłam do niego sceptycznie. Takie połączenie i to na słodko... dość odważnie. Na szczęście wszelkie wątpliwości minęły... Ciasto niezwykle zielone, szpinak jest lekko wyczuwalny, ale ciekawie komponuje się ze słodkimi dodatkami.


przepis pochodzi z http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-mech-2



Składniki:
  • 450 g. szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1,1/3 szkl.cukru
  • 3 jaja
  • 1,1/3 szkl.oleju
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml.śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fix
  • cukier waniliowy
  • borówki, truskawki 

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez ok 1godz. w temp.180 stopniach.

Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami, cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru.

Na ciasto wykładamy śmietanę, wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i układamy owoce.