4 lutego 2015

Zupa tajska z kurczakiem

W zimowe dni nie ma nic lepszego niż pyszna i gorąca zupa. A jeszcze lepiej, gdy można ją przyrządzić się w kilka chwil. Tajska zupa z kurczakiem z dodatkiem imbiru i chilli nie dość, że rozgrzewa to pomaga przy przeziębieniu. Śmiało może zastąpić ciężkostrawny rosół.



Składniki:
  • 800ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 400ml mleka kokosowego,  
  • 2 cebulki szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 1 mała papryczka chili lub inna ostra papryczka (ja użyłam mielonej)  
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,  
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (można pominąć),  
  • 1 łyżeczka kurkumy,  
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,  
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,  
  • sok z ½ limonki,  
  • 300g filetu z kurczaka,  
  • około 160g makaronu do dań azjatyckich (użyłam makaronu chińskiego),  
  • 1 łyżka oliwy


W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulkę, czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, następnie dodajemy kurkumę, kolendrę i smażymy kolejne 30 sekund. 
Wlewamy bulion i mleko kokosowe, zagotowujemy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
 
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze, zalewamy zupą.

Zimowy Obiad