22 kwietnia 2015

Kuskus z warzywami

Po lekkim śniadaniu, czas na lekki i zdrowy obiad. Dzisiaj kasza kuskus z warzywami. Uwielbiam tego typu dania, ponieważ można je modyfikować wedle upodobań. Warzywa sezonowe, świeże, mrożone, jakie kto lubi, a i kaszę też można spokojnie zastąpić inną lub ryżem.

Szybko, smacznie i zdrowo.



Składniki:
  • odpowiednia ilość kaszy kuskus

  • warzywa (ja użyłam mrożonej mieszanki z marchewką, fasolką, i cukinią)
  • puszka gotowanej ciecierzycy
  • mała puszka kukurydzy
  • odrobina oliwy 


  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy



Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy, a gdy się rozgrzeje wrzucamy warzywa. Po 10 minutach dodajemy ciecierzycę i kukurydzę, doprawiamy i smażymy przez kolejne 5-10 minut.

Odpowiednią ilość kaszy wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak, aby woda była 0,5cm nad kaszą), solimy i przykrywamy. Po 5 minutach kasza jest gotowa.

Smacznego