22 kwietnia 2015

Wiosenny omlet

Jak wiadomo śniadanie to podstawa i energia na kolejne godziny. Od dziecka mama wpajała mi, że bez śniadania nie wychodzi się z domu. Dzięki temu teraz nawet, gdy rano mam mało czasu, staram się jednak tą małą kanapkę zjeść. Oczywiście obowiązkowo z herbatką. Na szczęście dzisiaj rano miałam więcej czasu i mogłam trochę poczarować w kuchni.
I w ten o to sposób mogę zaprezentuję Wam moją propozycję na zdrowe, pyszne i kolorowe śniadanie, czyli klasyczny omlet z twarożkiem i warzywami.


Składniki:
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, dowolne zioła (ja wybrałam bazylię)
  • odrobina oliwy 

  • 2-3 łyżeczki twarożku
  • 2 rzodkiewki
  • 3 plasterki zielonego ogórka


Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy i mieszamy do połączenia się żółtek i białek. 
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i za pomocą ręcznika papierowego delikatnie smarujemy nią po patelni. Taki patent gwarantuje nam, że tłuszcz będzie na całej powierzchni ale niewiele.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy jajka i smażymy około 4 minut z każdej strony.

W międzyczasie kroimy rzodkiewki i ogórka w dowolną kostkę. Dodajemy twarożek i mieszamy. 

Gotowy omlet przekładamy na talerz, na połowę nakładamy twarożek, składamy i śniadanie gotowe.

Smacznego :)


Niedocenione Jajko