9 maja 2015

Dorsz pieczony w jogurcie

Jak wiem ryby warto jeść jak najczęściej, są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko nowotworów, poprawiają pamięć, a nawet działają przeciwzmarszczkowo. Ponad to są bogatym źródłem białka. Jednak warto pamiętać, aby wybierać te chudsze rybki.

Dorsz pieczony w sosie jogurtowym. To przepis, który powstał po prostu z zawartości mojej lodówki. Jedyny składnik, który musiałam kupić to filet.
Chciałam, żeby było zdrowo, smacznie ale z nutką nowych smaków. No i co najważniejsze robi się błyskawicznie.



Składniki:
  • filety z dorsza

  • mały jogurt naturalny
  • sok z cytryny (około łyżeczki)
  • curry (tj wyżej)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • kropelka oliwy z oliwek


Dorsza płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. 
Następnie dzielimy go na odpowiednią ilość kawałków. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i odrobiną soli.
Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, curry, szczyptę ostrej papryki oraz oliwę. Dokładnie wszystko mieszamy. Gotowym sosem polewamy kawałki ryby i odstawiamy na pół godziny.
Pieczemy w foli aluminiowej w temperaturze około 180stopni przez ok. pól godziny (w zależności od wielkości ryby).



Ja podałam dorsza z kaszą kuskus i świeżą surówką.