25 czerwca 2015

Bałkańska zapiekanka z cukinią i pieczarkami

Do dzisiejszego obiadu użyłam pozostałości z wczorajszego wyjścia do restauracji bałkańskiej, czyli pieczonych ziemniaków i dwóch kawałków grillowanej karkówki. Do tego dodałam trochę pieczarek, cukinię i powstała taka właśnie zapiekanka.


Pozostałe składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 6 większych pieczarek
  • sól, oliwa z oliwek
  • starty żółty ser


Na początek cukinie dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Układamy do naczynia żaroodpornego, solimy i delikatnie skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180stopnii (z termoobiegiem ) piekarnika, na 15 minut. 
W międzyczasie pieczarki kroimy w plastry, a karkówkę w kostkę. Jeśli ziemniaki są większe również możemy je przekroić. 


Po 15minutach cukinie delikatnie mieszamy i dodajemy mięso, ziemniaki oraz pieczarki. Temperaturę zwiększamy do 200stopnii (bez termoobiegu, ale z funkcją góra-dół) i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. 5minut przed końcem posypujemy startym serem, aby ładnie się zapiekło.

Gotowe :)