3 czerwca 2015

Krem z cukinii i marchewki

Wiosna w pełni, chociaż dzisiejszy dzień to prędzej upalne lato :) Dookoła pojawia się mnóstwo świeżych i kolorowych warzyw, aż trudno przejść obok nich obojętnie. W taką pogodę najlepsze są lekkie i szybkie posiłki. Dlatego dzisiaj zaprezentuję Wam... krem z cukinii i marchewki z grzankami.

Przepis pochodzi ze strony http://bibliasmakow.pl/zupa-krem-z-cukinii/


Składniki:
  • 2-3 mniejsze cukinie
  • 3 marchewki (ja użyłam z 5 mniejszych)
  • pietruszka
  • biała część pora
  • średnia cebula
  • około 750ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pieprz


Marchewki i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy na niedużym ogniu ok 15 minut, następnie przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy oraz sok z cytryny. Dusimy ok 7-10min. 
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 minut. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawiamy odrobiną pieprzu. Całość miksujemy gładką masę. I gotowe.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Nowalijki w kuchni