16 czerwca 2015

Polędwiczki z grillowanymi roladkami z bakłażana


Dzisiejszy pomysł na obiad jest w całości mojego autorstwa :) Polędwiczki inspirowane przepisem z "Pyszne 25" Ani Starmach, jednak zmodyfikowane z braku niektórych składników :) 
Natomiast bakłażany tak pięknie wyglądały w sklepie, że musiałam je mieć. W domu zaczęłam kombinować co z nich smacznego i zdrowego wyczarować i tak powstały takie o to roladki. Trochę miałam z nimi zabawy ale warto było.



Składniki (dla 3 osób):
  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina keczupu
  • łyżeczka miodu
  • pieprz
  • ostra papryka

Roladki:
  • 2 mniejsze bakłażany
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie



Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić w 1cm kawałki.  Posypać delikatnie pieprzem.
Do kubka/szklanki wlać oliwę, sos sojowy, keczup oraz miód. Doprawić odrobiną ostrej papryki, składniki dokładnie wymieszać. Gotową marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na około 30minut.
Po tym czasie przekładamy polędwiczki na nagrzaną, suchą patelni. Podsmażamy z każdej strony przez około 5minut.


Bakłażany dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Plastry podsmażamy na suchej patelni (tak aby można było je zwinąć). 
Pomidora i paprykę myjemy i kroimy w słupki/plasterki (taką ilość ile jest plastrów bakłażana). Wcześniej włożyłam paprykę do nagrzanego piekarnika na 30minut,a by móc pozbyć się skórki.

Podsmażone bakłażany skrapiamy delikatnie oliwą, kładziemy paprykę, pomidora i zwijamy. Gotowe roladki wbijamy na wykałaczki, oprószamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i układamy na, wyłożoną papierem, blachę. 

Piekarnik ustawiamy na funkcję grillowania i pieczemy roladki w temp.180 stopni przez 15 minut.


Smacznego