2 lipca 2015

Faszerowany bakłażan

I kolejny pomysł na bakłażana. Co tu dużo pisać, po prostu uwielbiam to warzywo. Za delikatny smak, łatwość w przyrządzaniu i oczywiście za ten piękny, lśniący kolor.



Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 300g pieczarek
  • 2 pomidory
  • mała puszka kukurydzy
  • mozzarella
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta zmielonej kolendry
  • łyżeczka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek


Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Połówki solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażany spłukujemy nadmiar soli pod zimną wodą.

Pieczarki, pomidory oraz środek bakłażana kroimy w mniejszą kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach dodajemy bakłażana, pomidory oraz kukurydzę, doprawiamy. Dusimy około 18minut.

Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Pieczemy w 180stopniach przez około 30minut, tak aby bakłażan był miękki (ja użyłam funkcji termoobiegu).


Taki bakłażan może być świetnym dodatkiem do mięsa, kaszy lub ryżu. Ja podałam go z ugotowaną kaszą jaglaną.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni