6 lipca 2015

Wytrawne, pełnoziarniste muffinki

Wytrawne, pomidorowe muffinki to idealny pomysł na drugie śniadanie do pracy, lub szybką przekąskę. Świetnie sprawdzą się także w podróży i na pikniku, nawet w takie upały jak teraz.
Nie dość, że robi się je błyskawicznie, to do tego są zdrowe, dzięki pomidorom i mące pełnoziarnistej.
  
 Przepis pochodzi z http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/05/Pelnoziarniste-muffiny-jak-pizza.html

Składniki:

  • 100 g fety
  • 100 g oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1-2 łyżki oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecała łyżeczka soli
Wykonanie:

Oliwki i ser kroimy w mniejszą kostkę. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąka, proszek,sól), natomiast w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre.
Zawartość obu pojemników łączymy, dodajemy ser, oliwki, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na muffinki. 


Pieczemy w temperaturze do 180 °C przez 25 - 30 minut.
Lekkie i szybkie dania na upalne dni