9 września 2015

Batoniki owsiane

Ostatnio oglądałam program "Wiem co jem" o batonach, waflach i moich ulubionych mlecznych kanapkach. Co tu dużo ukrywać... lekkie wafelki są bardziej kaloryczne od batonów, a mleczne kanapki "dla dzieci"... lepiej nikomu nie dawać ich za często. Nawet większość "zdrowych" batonów musli są na równi z klasycznym czekoladowym batonikiem z orzeszkami. 
Niby każdy o tym wie, ale jak się o tym usłyszy i zobaczy to lepiej dociera :)

Ten przepis na batoniki owsiane pochodzi właśnie z tego programu. Zrobiłam, wyglądają i pachną cudownie, a smakują jeszcze lepiej. 
Słodko, ale bez wyrzutów sumienia :)


Składniki:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250g płatków owsianych (NIE błyskawiczne)
  • 125 g różnych nasion (ja zmieszałam słonecznik z pestkami dyni)
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 100 g żurawiny (nie miałam tyle żurawiny, dlatego zmieszałam ją z jagodami goij)

Generalnie możecie dodać to co lubicie i znajdziecie w domu, orzechy, rodzynki, itp.




Przyrządzanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby mleko wszystko dobrze skleiło. 
Przekładamy na foremkę (ok. 20x20cm) i lekko dociskamy, aby zrobiła się zwarta masa. 

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp 130stopni.
Po ostygnięciu kroimy, ostrym nożem, nasze batoniki.