11 września 2015

Łososiowy w cieście francuskim

Od dawna miałam ochotę na pyszną rybę na obiad, ale nie koniecznie w formie klasycznej. W sklepie znalazłam piękną, tańszą wersje łososia, czyli pstrąga łososiowego i postanowiłam zapakować go do ciasta francuskiego

 Robiłam już podobne danie ryba w cieście francuskim, jednak jak wiadomo wszystko z czasem ulega modyfikacjom i, mam nadzieję, ulepszeniom. Chciałam pokazać ile się zmieniło przez te 10 miesięcy.


Składniki (dla 3 osób):
  • ok.600g pstrąga łososiowego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • cytryna 
 
  • parmezan w kawałku
  • jajko do posmarowania

Przyrządzanie:

Z ryby zdjąć skórę, oczyścić z ewentualnych ości, opłukać i wysuszyć. Dzielimy na trzy kawałki, lub tyle ile potrzebujemy. Każdy kawałek oprószamy pieprzem i niewielką ilością soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i niewielką ilością sosu sojowego. Odstawiamy na 15minut.


Przygotowujemy ciasto francuskie, czyli delikatnie rozwałkowujemy i przekrawamy na 6 części. Na jeden kawałek kładziemy pstrąga i przykrywamy go drugiem kawałkiem. Brzegi dokładnie ze sobą sklejamy.
Wierzch gotowych paczuszek smarujemy jajkiem oraz kładziemy kawałki parmezanu.



Pieczemy przez ok.40minut w temp. 180stopni. Właściwie czas i temperatura zależy od piekarnika.

Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą.