8 września 2015

Paella z krewetkami i warzywami

Dawno mnie tutaj nie było i trochę stęskniłam się za moim blogiem :) Ale już jestem i postaram się nie robić już takich przerw. I dlatego dzisiaj przedstawię Wam danie, które idealnie pasuje do tej pięknej chwili :)

Wczoraj udało mi się kupić w Biedronce ryż do risotto, a w zamrażalniku czekały piękne krewetki koktajlowe, więc wybór był całkiem prosty. 
Paella z krewetkami i warzywami. Mój kolejny kulinarny debiut. Wcześniej zdarzyło mi się ją jeść, ale nigdy nie robiłam paelli, nie wspominając o tym, że krewetki przyrządzałam tylko raz w życiu ;) 

Oryginalny przepis pochodzi z blogu gotowanie z pasją, jednak nieco go zmodyfikowałam.


Składniki:
  • 1litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3łyżki oliwy
  • 200g ryżu do risotto
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (może być czarny)
  • szczypta soli
  • 100ml białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • warzywa na patelnię (hiszpańskie)
  • 200g krewetek koktajlowych
  • 200g czarnych oliwek



Przyrządzanie:


Zagotować bulion z szafranem. Ząbki czosnku posiekać w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę dodajemy czosnek, przyprawy i ryż. Smażymy przez 5-7 minut, aż ryż się zeszkli, co chwilę mieszając. Wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, aż wino wyparuje.
Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Wlewamy gorący bulion, dodajemy warzywa i gotujemy bez mieszania przez 8-10 minut (dla wzmocnienia smaku dodałam odrobinę przyprawy dodanej do warzyw). Następnie dodajemy oczyszczone krewetki koktajlowe, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez 6 minut.
Odstawiamy z ognia, dodajemy oliwki i przykrywamy jeszcze na 2 minuty.


Smacznego :)