18 września 2015

Tortilla z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami

Mój pomysł na dzisiejszy obiad to tortilla z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami. Taki fast food, ale domowy i nieco lżejszy. No i co najważniejsze nie jest jedną wielką bombą kaloryczną.


Składniki:
  • placki tortilli (najlepiej pełnoziarniste)

  • pierś z kurczaka
  • świeży szpinak
  • 2 spore pomidory
  • mała puszka kukurydzy
  • trochę parmezanu

  • sól, pieprz, curry, ostra papryka
  • olej rzepakowy


Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną pierś kroimy w mniejszą kostkę, i marynujemy w przyprawach z łyżką oleju rzepakowego. Odstawiamy na ok.15 minut.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy naszego kurczaka, gdy zmieni on kolor dodajemy umyty szpinak. Przesmażamy 5 minut. Dodajemy, pokrojone w większą kostkę, obrane pomidory, oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. 
Wszystko smażymy do momentu, aż odparuje większość wody. Pod koniec dodajemy trochę parmezanu.

Danie kładziemy na gotowy placek tortilli, zwijamy i zjadamy ze smakiem :)