11 listopada 2015

Sernik na zimno

Genialny przepis na błyskawiczny sernik na zimno (i to bez użycia gotowców w proszku). Jest bardzo delikatny, lekki i owocowy. Nawet osoby na diecie nie pogardzą takim deserem ;) 
Można eksperymentować i urozmaicać go według upodobań.


Składniki:
  • 500g serka śmietankowego w wiaderku
  • 2 opakowania dowolnych galaretek (u mnie poziomkowa i cytrynowa)
  • biszkopty okrągłe
  • opcjonalnie: rodzynki, orzechy (lub co tylko chcecie do położenia na wierzch)


Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odstawiamy, aż ostygnie. W tym czasie wykładamy tortownicę sreberkiem i układamy na spodzie biszkopty.

Do miski przekładamy serek śmietankowy i dodajemy ostudzoną galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na biszkopty.

Robimy drugą galaretkę, wg. zalecenia producenta. Na wierzch masy układamy rodzynki i orzechy. I zalewamy gotową galaretką. 


Przekładamy do lodówki, najlepiej na noc.




Jesienne słodkości!